Etikettarkiv: glutenfritt

Glutenfri kladdkaka 3/5 (1)

Sätt betyg

En riktigt god och enkel glutenfri kladdkaka.

Portioner: ca 8
Tillagningstid: 30 min
Ugn: 150 grader

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl finmix, glutenfri
  • 4 msk kakao
  • 100 gram mjölkfritt margarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop ägg och socker. Sikta i kakaopulver och mjölmixen.
  3. Tillsätt smält avsvalnat fett.
  4. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i ca 30 minuter och låt svalna.

Servera med färska bär, grädde, eller glass.

Recept från www.tasteline.com

Kladdkaka utan mjöl 4/5 (4)

Sätt betyg

En mjölfri variant som chokladälskare definitivt inte kan motstå – ett bra recept för glutenintoleranta men också för alla som letar efter  en riktigt kladdig chokladkaka.

Ca 15 bitar
Ugn: 175 grader

Ingredienser

  • 200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor

Tillagning

  1. Kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj.
  2. Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad.
  3. Smält smöret efter hand i den varma chokladen.
  4. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret.
  6. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank.
  7. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.
  8. Grädda i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr.

Observera: den här typen av kakor pöser upp i ugnen och kollapsar när man tar ut dem. Kakan blir lite knaprig på kanterna men kompakt och mycket ”chokladig” i mitten. När den kallnat är den bara 2-3 cm tjock.