Etikettarkiv: kladdkaka

Arlas kladdkaka 4.75/5 (4)

Sätt betyg

En väldigt enkel och omtyckt kladdkaka från Arla.

Recept på supergod och kladdig kladdkaka. Den är snabb och enkel att göra eftersom du rör ihop smeten direkt i kastrullen.

Ca. 14 portioner
Ugn: 150 grader

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 12 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 12 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • florsocker

Till servering:

  • Vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
  5. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

Tips:

Om du inte vill ha vispgrädde till kakan är det också gott med glass och frukt.

Glutenfri kladdkaka 3/5 (1)

Sätt betyg

En riktigt god och enkel glutenfri kladdkaka.

Portioner: ca 8
Tillagningstid: 30 min
Ugn: 150 grader

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl finmix, glutenfri
  • 4 msk kakao
  • 100 gram mjölkfritt margarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop ägg och socker. Sikta i kakaopulver och mjölmixen.
  3. Tillsätt smält avsvalnat fett.
  4. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i ca 30 minuter och låt svalna.

Servera med färska bär, grädde, eller glass.

Recept från www.tasteline.com

Lchf kladdkaka 3/5 (1)

Sätt betyg

För dig som gillar kladdkakor. Här är en mycket god och enkel kladdkaka för dig som äter lchf.

Ca. 8 portioner
Ugn: 225 grader

Ingredienser

  • 100 g osaltat smör
  • 100 g 90% mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 msk sukrin
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Smält smöret och lägg i chokladen så att det smälter ihop.
  2. Tillsätt grädden och ställ åt sidan.
  3. Vispa äggen och sukrinet tjock och pösigt.
  4. Blanda ihop allting, tillsätt vaniljpulvret och prova dig fram med kakao beroende på hur stark chokladsmak du vill ha.
  5. Sätt in i ugnen på 225 grader, i ca 6-8 min.

Lchf-kladdkakan är godare när den har kallnat.

Recept från www.lchfrecept.com

Johannas små kladdkakor 3.5/5 (2)

Sätt betyg

Johannas variant på kladdkaka utan ägg med lite mindre mjöl i muffinsformar. Blir mera ”chokladigt” och lite ”kladdigare”…

Ca. 10 portioner
45-50min
Ugn: 150 grader

  • 1 1/5 dl socker
  • 100 gram smör
  • 2 dl kondenserad söt mjölk.
  • 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 120 gram choklad.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa socker & margarin poröst med 1 msk mjölk.
  2. Blanda de torra ingredienserna & tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 min.
  3. Häll i små muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40min. Låt svalna!
    (Ett tips är att lägga kakorna i frysen. Mycket gott.)

Serveringstips
Färska bär, grädde, eller glass (eller alltihop).

Vit kladdkaka 3/5 (1)

Sätt betyg

En god vit kladdkaka. Enkel att tillaga och väldigt uppskattad!

45-50min
Ugn: 175 grader

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 200 g smör
  • 250 g vit choklad
  • 2 msk konjak (kan bytas ut mot Likör 43, cointreau, exotisk juice eller dyl)
  • 2 dl vetemjöl
  • Glasyr:
  • 150 g vit choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • florsocker

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Smält smöret och ta av det från plattan. Hacka chokladen och rör i den. Rör om tills den smält.
  3. Häll chokladblandningen, mjölet och konjaken i äggvispet.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-35 min.
  6. Låt kallna och ställ i kylen.
  7. Hacka chokladen till glasyren.
  8. Koka upp grädden och ta av från plattan. Rör ner chokladen. Rör tills den smält.
  9. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.
  10. Sikta över florsocker och servera med vispad grädde.

Kladdkaka utan mjöl 4/5 (4)

Sätt betyg

En mjölfri variant som chokladälskare definitivt inte kan motstå – ett bra recept för glutenintoleranta men också för alla som letar efter  en riktigt kladdig chokladkaka.

Ca 15 bitar
Ugn: 175 grader

Ingredienser

  • 200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor

Tillagning

  1. Kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj.
  2. Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad.
  3. Smält smöret efter hand i den varma chokladen.
  4. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret.
  6. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank.
  7. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.
  8. Grädda i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr.

Observera: den här typen av kakor pöser upp i ugnen och kollapsar när man tar ut dem. Kakan blir lite knaprig på kanterna men kompakt och mycket ”chokladig” i mitten. När den kallnat är den bara 2-3 cm tjock.

Kladdkaka med mörk choklad 3/5 (2)

Sätt betyg

En väldigt smaskig kladdkaka för dig som tycker om kladdkaka med choklad.

Ugn: 180 grader

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 100 gram mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker eller rårörsocker
    (minska mängden socker om du inte gillar så söta kakor)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver eller två teskedar vaniljsocker
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm bakpulver

Tillagning

  1. Vispa upp äggen tillsammans med sockret. Smält chokladen i vattenbad och rör i det smälta smöret eller margarin.
  2. Rör samman torrvarorna i en bunke.
  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och rör slätt.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
  5. Grädda i cirka 180 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten. (18 minuter brukar vara en lagom tid, men prova dig fram till rätt tid för din ugn!)
  6. Kyl kakan väl – chokladen i kakan behöver tid att stelna innan den går att skära. Låt gärna vila i kylen under natten.
  7. Dekorera kakan med riven choklad och servera med vispgrädde och kolasås.

Tips

– Vill du ha ännu mera chokladsmak kan du prova att ha i 0.75 dl kakao i smeten.
– Du kan givetvis och servera med favorittillbehör såsom vaniljglass eller vispad grädde och färska bär osv.

Kladdkaka utan ägg 3.86/5 (7)

Sätt betyg

En mycket god och lättlagad kladdkaka utan ägg.

Ca. 10 portioner
45-50 min
Ugn: 150 grader

  • 2 dl socker
  • 50 gram smält smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  3. Vispa socker & smält smör poröst med 1 msk mjölk.
  4. Blanda de torra ingredienserna & tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 min.
  5. Häll i smord & ev. bröad form. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40min. Låt svalna!

Serveringstips
Färska bär, grädde, eller glass (eller alltihop).

Kladdig kladdkaka 3.75/5 (4)

Sätt betyg

En underbar, klassisk men lite extra kladdig kladdkaka.

30 min
Ugn: 175 grader

  • 2 ägg
  • 2.5 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 1/2 tsk salt
  • Ströbröd

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst
  4. Blanda samman med resten av ingredienserna
    obs! Blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.
  5. Strö en form och häll i smeten.
  6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
  7. Låt svalna och servera med grädde eller glass.

Snabb kladdkaka 3.5/5 (2)

Sätt betyg

En enkel och snabblagad kladdkaka. Mycket god![print_this]

30 minuter
ca. 8 portioner

  • 2,5 dl socker
  • 2-3 msk kakaopulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kryddmått salt
  • 2 ägg
  • 75 gram smör
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör ihop strösocker, vaniljsocker, kakao, ägg, och salt.

3. Rör ner det smälta smöret och blanda i vetemjöl till sist.

4. Häll ner smeten i en smord bakform (eller teflon).

5. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min.

6. Låt kakan svalna. Skär upp den och servera gärna med lite vispad grädde.

[/print_this]

Tips! Krossa några hallon i smeten (färska eller frysta), hallonen ger ett riktigt sting till kakan.

Banankladdkaka 4.75/5 (4)

Sätt betyg

Enkelt recept på en god kladdkaka med banansmak.[print_this]

45 minuter, varav 15 minuters jobb
8 portioner

  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1-2 st mogna bananer (beroende på hur dominant banansmak du vill ha)

Tillagning:
1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.

2. Vispa ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och kakao. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet. Rör i det smälta smöret.

3. Hacka bananerna grovt och blanda ner dem eller lägg i bananerna hela och kör med elvisp.

4. Häll smeten i en rund form (ca 25 cm i diameter) som man kan smörja om man vill. (Jag brukar använda teflonform och smörjer inte den.)

5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30 minuter och ta sedan ut kakan ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylen tills servering.

[/print_this]

Tips! Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.