Enkel sockerkaka

Sockerkaka 4/5 (4)

Sätt betyg

Här är ett enkelt och gott recept på en klassisk sockerkaka.

  • Ca 1 timme
  • Ugn: 175 grader

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl

Utrustning du behöver:

  • 1 st sockerkaksform
  • elvisp

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en hålform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa ihop med elvisp.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.
  5. Smält matfettet (margarinet eller smöret), häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
  7. Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.

Tips! Vill du baka laktosfritt är det bara att använda laktosfritt smör. Sockerkaka utan ägg hittar du här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *