En mjölfri variant som chokladälskare definitivt inte kan motstå – ett bra recept för glutenintoleranta men också för alla som letar efter en riktigt kladdig chokladkaka.
Ca 15 bitar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
- 200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
- 200 g smör
- 200 g socker
- 4 äggulor
- 4 äggvitor
Tillagning
- Kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj.
- Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad.
- Smält smöret efter hand i den varma chokladen.
- Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret.
- Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank.
- Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.
- Grädda i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr.
Observera: den här typen av kakor pöser upp i ugnen och kollapsar när man tar ut dem. Kakan blir lite knaprig på kanterna men kompakt och mycket ”chokladig” i mitten. När den kallnat är den bara 2-3 cm tjock.
Fantastisk god kladdkaka med härligt frasig skorpa och ett perfekt krämigt innanmäte. Glöm inte att sätta i bakplåtspapper, springformen kan läcka. Jag ströade med kokos och det blev pricken över i:et.
Dåligt recept
Denna är helt fantastiskt god och mycket lätt att göra. Rekommenderas varmt 🙂